Chcete si pořídit kočku? Tohle byste měli vědět

Měli bychom si promyslet:

·         Odkud kotě chceme vzít – je možnost vzít si ho od někoho, kdo jej nabízí zdarma na internetu, další volbou je útulek (zaplatíte menší poplatek) 3. možnost je chovná stanice (zde však počítejte s vysokou cenou).

·         Jaké plemeno se nám líbí – existuje hodně plemen, proto je dobré, si předem udělat představu o tom, jaké plemeno bychom si přáli (zvláště pokud si zvířátko pořídíte z chovné stanice).
mourovatá číča

·         Co je potřeba za vybavení – určitě budete potřebovat záchůdek s lopatkou, dále misku na pití a jídlo, pelíšek (bohatě vystačí krabice například se svetrem, který již nenosíte – krabice milují), hřeben na vyčesávání srsti, hračky.

·         Pokud bydlíte v bytě a kotě nebude venku na zahradě, je dobré předem promyslet to, jak dlouho bude samotné doma. Kotě bude potřebovat hodně pozornosti. Bylo by tedy dobré, zvlášť na začátku poprosit někoho, kdo by si s ním občas zašel hrát, nebo se mu věnovat, zatímco vy budete v práci/pryč.

·         Jestliže máte děti, vysvětlete jim, jak se mají chovat. Co si k němu mohou dovolit a co naopak ne. Zezačátku nenechávejte kotě s malými dětmi samotné.

Je dobré zabezpečit:

·         Jedovaté rostliny a vše, o co by se mohlo poranit, nebo co by mohlo nedopatřením sežrat a byly by z toho zdravotní následky.

·         Finanční prostředky na neočekávané výdaje u veterináře.

·         Pokud bude kotě chodit ven, pořiďte pro něj prostředek proti klíšťatům a blechám.

·         Pravidelnou péči u veterináře. Zároveň pravidelně odčervovat.

·         Kvalitní krmivo.
kočka na vaně

Až si kotě pořídíme:

·         Vezměte jej k veterináři, který ho prohlédne a zkontroluje jeho zdravotní stav. Případně ho otestuje na různé nemoci.

·         Věnujte se mu, nechte mu zezačátku jeho volnost. Bude určitě prozkoumávat nové prostory.

·         Doplňujte mu pravidelně čerstvou vodu a potravu.

·         Kontrolujte a uklízejte mu jeho toaletu.

·         Promyslete, zda budete kotě v určitém věku nechávat vykastrovat.

Pravidelně ho česejte, čistěte jí uši a občas jí vykoupejte.