Jak se sbalit před stěhováním

Jak se sbalit Odnes to před přestěhováním, na to existuje celá řada tipů. Obvykle jde o cenné rady na základě vlastních zkušeností lidí, kteří si stěhováním prošli, a vězte, že je to proces velmi různorodý a nikdy se neopakuje podle přesného scénáře.

Balením to začíná

No jo, sbalit. Ale jak začít?

Poradíme vám. Začínejte tak, jak to udělali největší mistři – stratégové velkých bitev a válečných operací. Potřebovali za prvé mnoho času na přípravu, za druhé nepodceňovali žádný detail a za třetí si všechno – každou zdánlivou hloupost, psali na papír (nebo pergamen).

kartonová krabice

Časový odstup – kdo se stěhuje narychlo a na vše má jen dva, tři dny, propadne chaosu a depresím. Začněte s přípravami čtyři až šest týdnů předem. Zdá se vám to hodně? Vůbec ne, je to optimální doba, aby všechno klaplo. Kromě balení věcí budete ještě zařizovat administrativu a úředníci vám nic neusnadní.

Všechno si pište – opravdu má velký význam si všechno psát do poznámkového bloku, ideální je čistý nelinkovaný sešit A5 nebo A6 s tvrdými deskami. Nepoužívejte na poznámky mobil, kdyby vám v klíčovém okamžiku vypověděl službu, bude to zbytečná starost navíc. Důvěřujte docela obyčejné propisce či mikrotužce a papíru – ty vás nezklamou.

přenášení krabic

Parkovací místo – v některých městech bude možná nutné zařídit parkování pro stěhovací vůz. Vaše kroky pak povedou na odbor dopravy na vašem úřadu a toto musíte provést minimálně 30 dnů před stěhováním – toto je oficiální lhůta vyřízení vašeho požadavku.

Balicí materiál – máte dost kartonových krabic? Máte dost bublinkové fólie? Máte opatřenou tenkou fólii pro balení spotřebičů a nábytku? Máte dostatek lepicí pásky, motouz, nůžky, technický nůž, lihové popisovací fixy? Něco z toho vám může zajistit i stěhovací firma formou pronájmu či prodeje nebo jako bonus zdarma.

Rozmontování nábytku – stěhováci mohou za vás rozebrat i nábytek a hlavně jsou pojištění, takže případné škody se řeší pojistným plněním. Netroufáte-li si na to a nejste na to fyzicky zdatní, psychicky odolní a nemáte-li potřebné nářadí a pomocníka k ruce, nemusíte to riskovat na vlastní pěst.