Bylinky – zelené zlato


Výběr stanoviště
Pěstování bylinek není náročné, pokud jim vybereme vhodné stanoviště a dbáme o optimální zálivku. Pokud se rozhodneme pěstovat je v květináči, rozhodně neprohloupíme, pokud si kromě kvalitního, dostatečně velkého květináče pořídíme také speciální zeminu vhodnou k jejich pěstování, ideálně s vyšším poměrem rašeliny a dospodu dáme ještě vrstvu hrubšího písku či štěrku.
zahradní nářadí.jpg
V zahraděvolíme spíše slunné místo chráněné před větrem, ovšem i tady bereme ohled na konkrétní bylinku – například mátě či medvědímu česneku mnohem lépe vyhovuje polostín. V zásadě lze říci, že těmto rostlinám nejlépe vyhovuje spíše lehčí typ půdy.
Výhodou je také to, že bylinky se výborně snáší s ostatními rostlinami, a to květinami i zeleninou. Aromatické látky, které obsahují, navíc odpuzují hmyz a ochraňují před některými chorobami a plísněmi.
kulinářské potraviny.jpg
Kde nakoupíme?
Jednou z možností je samozřejmě pěstování ze zakoupených semínek, je ale záhodno počítat s tím, že jde o poněkud zdlouhavý proces, ne vždy korunovaný kýženým úspěchem. Mnohem jistější je zakoupit si předpěstované mladé rostlinky, určené přímo k výsadbě.
Tady se doporučuje nakoupit v zahradnictví, na bylinky ze supermarketu raději zapomeňme. Tyto rostlinky jsou zpravidla určeny k přímé spotřebě natě a velmi často jsou u kořínků zasaženy plísněmi, takže k dalšímu pěstování nejsou vhodné.
miska s bylinkami.jpg
Hnojení
Pokud se rozhodneme pěstovat bylinky na zahradě, nároky na jejich hnojení jsou minimální, při pěstování v truhlíku je ale třeba je zhruba po dvou týdnech mírně přihnojit. Proto je třeba začít už výběrem vhodného, dostatečně výživného substrátu, jak už jsme zmínili výše. Také při výběru hnojiva se řídíme potřebami konkrétního druhu bylinky, není od věci se poradit ve specializovaném obchodě. Volíme samozřejmě hnojiva organická.
Sklizeň a další péče
Pokud jde o zálivku, dbáme na to, aby byla v první řadě pravidelná. Většině druhů postačí spíš menší množství vody a přelitím bychom jim spíše uškodili.
Zelenou nať sklízíme dle potřeby, nejvyšší obsah aromatických látek obsahuje za slunných, jasných dnů. Nezapomínáme také rostlinky pravidelně zaštipovat, aby se rozrůstaly a košatěly.