Jak postupovat při koupi ojetého vozu

Mnoho lidí z různých důvodů, nejčastěji z nedostatku financí, uvažuje o koupi ojetého vozu. auto nám může posloužit ještě mnoho let. Záleží na tom, jak se o něho budete starat. Měli byste být však obezřetní od koho a kde vůz zakoupíte, protože je mezi lidmi hodně podvodníků a případná reklamace by nemusela probíhat bez problémů.
garáž starých aut

  • Jedna z možností je navštívit internetové stránky, které nabízejí prostřednictvím inzerce ojeté vozy. Zde inzerují většinou soukromí majitelé, kteří chtějí auto prodat za co nejlepší cenu. Většinou automobil vychválí a skutečnost je jiná. S případnou reklamací však nemusíte u nich uspět. Auto vám prodají a už je nic jiného nezajímá. Často také zatají skryté vady, které se projeví až po nějaké době a vy už s tím pak nic nenaděláte.

dřevěný volant

  • Jako další můžete kontaktovat autobazary, kde máte ze zákona alespoň nějakou ochranu. Avšak ani zde si člověk není jistý s pravdivostí o stavu najetých kilometrů. Praxe je taková, že si klidně dovolí stočit tachometr a nikdo na první pohled nepozná skutečný stav najetých kilometrů. Proto je na místě si ke koupi přizvat zkušeného automechanika, který odborně posoudí stav vozidla a dokáže vám dobře poradit.


Jestliže jste se již přeci jenom rozhodli vůz zakoupit, doporučuje se s ním ihned navštívit automechanika, aby vám ho zkontroloval. Právě ojetá auta mohou mít určité nedostatky, které nejsou na první pohled viditelné a z hlediska bezpečnosti se to vyplatí. Je to důležité i pro váš klid na duši a jistotu při řízení. Jako první si nechte vyměnit olej. Také zkontrolujte, zda nejsou sjeté pneumatiky. Přece nechcete platit zbytečnou pokutu. Zvláště v zimě je na jízdě znát, zda máte tzv. přezuto a zda má vzorek pneumatik u osobního auta minimálně 4 mm. V opačném případě se prodlužuje brzdná dráha a je to nebezpečné jak pro vás, tak pro ostatní účastníky silničního provozu